DATA INTERPRETATIONS TESTS AN ESSENTIAL GUIDE TO PASSING YOUR DATA INTERPRETATION TEST
Learn how to pass Data Interpretation Tests with this comprehensive testing guide. Over 250 pages containing lots of sample questions and answers and detailed explanations on how to tackle the types of questions you will have to face in the real test!
WHERE ARE DATA INTERPRETATION TESTS USED?
Data Interpretation tests are part of the numerical selection process for a wide variety of job roles, so it is important that you get to grips with how to answer and pass these tests.
If you have applied for a job position which involves data analysis, data handling and interpretation, you can expect to be tested using Data Interpretation.
Data Interpretations is a general workbook; it is not designed for any career in mind. However, many jobs use this test as a way of assessing their candidates.
Typical roles that are likely to show the ability of assessing numbers and analysing data:
THE GUIDE FOR YOU!
The comprehensive guide to Data Interpretations ensures you are getting your money’s worth! It provides a wide range of sample test questions and answers covering everything you will need to know in terms of data analysis, interpretations, values, percentages etc.
This vast array of test questions will guarantee you to feel fully prepared for your assessment, and provide not only the knowledge and skills to tackle Data Interpretation, but to feel confident and assured in doing so.
To help you get started in your preparation, let us take a look at a couple of data interpretation test questions and answers.
Answer to sample question 1
For this question you need to work out the difference for oak and elm wood in the first 3 months
1. Add up the first 3 months of oak wood = 32 + 32 + 38 = 102.
2. Add up the first 3 months of elm wood = 36 + 30 + 31 = 97.
3. To work out the difference you minus the lowest from the highest number = 102 – 97 = 5.
4. So the difference equals 5 (thousand).
Answer to sample question 2
How to get to the answer:
For this question, you are not given the total; you are only given the number of Science papers, which is 873. Therefore, you will use percentages as a way of working out the overall total.
1. The only number you are given to work with is 873 – which is the number of Science papers published.
2. Multiply 873 by 100% = 87300.
3. You will then use 87300 and divide it by the percentage that was for Science papers (shown in the first pie chart).
4. Science papers were 13% of the overall total.
5. So, 87300 divided by 13 = 6715.
REMEMBER: you can double check you have the correct answer by reversing the question.
6715 divided by 100 and multiplied by 13 = 873.95. Rounded to the nearest whole number = 874.
(Note: 874 is the number you started with!)
Free Bonus Items
WHEN YOU ORDER YOU WILL RECEIVE THE FOLLOWING FREE BONUSES:
30-DAYS FREE DATA INTERPRETATION ONLINE TESTING SUITE ACCESS. As an additional bonus, you will receive 30-days FREE ACCESS to our professional online testing suite which will equip you with sample tests that will help you prepare fully for all data interpretation tests!
After your 30-day free trial ends the service is automatically charged at a mere £5.95 plus vat per month with no minimum term.
You can cancel at any time. See our terms and conditions for more details.
Data Interpretation Tests Workbook
Add to cart More info
Data Interpretation Tests Download
Add to cart More info